Det kræver lidt forberedelse og pleje at etablere nogle blomsterengsområder i en græsplæne, men pletterne i haven er også værdifulde.
Urtegræsplænen
I Danmark klipper vi græsplænen ca. 1 gang om ugen. Det betyder at insekter ikke får gavn af tusindfryd, mælkebøtter og andre småblomster i græsset.
Næste gang du kører plæneklipperen i stilling, kan du måske overveje at prøve at lade et hjørne af din græsplæne stå uberørt hen, og skabe et lille område med ”vild natur” og derved et spisekammer for insekter og bier. Det kræver selvfølgelig, at du kører uden om med plæneklipperen, og lader natur være natur og undgår gødning. Blomster og urter trives bedst i nærringsfattig jord.
Du vil sandsynligvis opleve en overraskende biodiversitet efter nogle uger. Mange frø ligger i jorden og venter, og hvis de får lys og plads, vil du måske opleve urter og blomster, som du ikke anede du havde i din have. Måske du har ærenpris, kløver, brunelle, almindelig vorterod m.fl.
Blomstereng i den lille have Du har ikke en større eng eller mark du kan beplante med insektvenlige urter og blomster.
Fortvivl ikke, mindre kan gøre det. Etabler nogle mindre områder i din have – fjern ukrudt - fordel lidt sand eller en jordblanding (uden gødning) og strø de blomsterfrø du enten har købt eller selv samlet i nærområdet.
Hvis det er småt med regn, så vand lidt i starten, så frøene kan få fat. På denne måde får du glæde af din egen lille blomstereng hele sommeren.
Om efteråret slås beplantningen og du fjerner det afslåede blomstermateriale.
Gør din have indbydende for insekter:

  • Bunker af sten, brænde og kvas er et must i den insektvenlige have. Træet vil langsomt blive nedbrudt af insekterne og det vil igen tiltrække de insekter, der spiser dem. På den måde vil det give et helt lille økosystem.
  • Ryd ikke for meget op i haven: lad blade og kviste ligge rundt omkring i haven, for det giver gode forhold for de insekter, der kan gemme sig derunder.
  • Lav et område med kontrolleret vildt fx et hjørne med langt græs, der ikke bliver slået. Hvis man slår græsset, ændrer man på mikroklimaet ved jorden, men hvis man lader det stå, giver det mulighed for flere insekter.
  • Hav forskellige planter, for så vil diversiteten i din have blive større. Danske planter er især gode, fordi flere insekter er knyttet til dem.
  • Hvis du køber en frøblanding til en blomstereng, så køb den så vidt som muligt med planter hjemmehørende i Danmark og af forskellig slags. Det passer bedst til de danske insekter.
  • Byg et insekthotel af fx gammelt brænde: byg en konstruktion med en masse hulrum, hvor insekterne kan gemme sig og overvintre. Fyld gerne på med træ og kviste, så der er noget at arbejde med for insekterne.

Se mere på: https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/artikler/guide-den-insektvenlige-have